Sidor

15 apr. 2012

Perfektionist. Vad trist!

Expressens Söndagsbilaga 15 april 2012 
För dryga månaden sedan intervjuades jag om hur jag burit mig åt att gå från mina egna högt uppsatta prestationskrav till ett förhållningssätt där jag sätter tillit och acceptans främst. Journalisten Johanna Lundholms vinkel var att det bottnar i perfektionism. Frågan är då vad det är? Perfektionism är inom psykologin föreställningen om att perfektion kan och borde vara det som ska åstadkommas. I dess patologiska form är perfektionismen tron om att resultat, som är annat än helt perfekt, är oacceptabelt.


Jag har aldrig själv sorterat in mig som perfektionist. Däremot har det varit tydligt att jag vill vara omtyckt. Jag ville inte ta emot kritik, jag ville ha beröm och bekräftelse. Jag tog ansvar för mig och mina grejer men oombett även om andras. Fester och middagar, uppstyrt och med full kontroll. 


Idag jobbar jag fortfarande på att se gränsen för mitt ansvar och andras. Jag har bytt ut kontroll mot tillit och acceptans. Låter lätt. Det är det. Det har kostat på att prova mig fram men resultatet har blivit fantastiskt. Jag har det lättare nu. 

Här är några av mina vardagssituationer som jag använt som träningsområden.

  • Idag kan jag gå på en middag utan att börja hjälpa till i köket. Jag kan sitta kvar vid bordet när andra flyger upp och hjälper till.
  • Jag kan komma tomhänt till middagen om tiden inte räckt till.
  • Jag kan avboka saker.
  • Jag kan komma försent utan att ha en lång lång ursäktande förklaring.
  • Jag säger Ja till saker jag aldrig provat tidigare utan att ha en aning om hur det ska gå.

Den här artikeln har publicerats idag utan att jag läst igenom den. Vissa saker stämmer inte helt men det gör inget. Den är ett bra exempel på hur prestationskrav kan vara och hur det kan vara att släppa kraven och njuta av prestationen. För suget efter att göra ett bra jobb har jag fortfarande. Skillnaden är att jag njuter, har roligt och lär mig massor på vägen. Hade detta varit före förändringen, då hade jag krävt att få läsa texten. Och se bilden de valde. Antagligen bett om ändringar. Idag är jag bara helnöjd!


I Expressen kan du göra ett test, ta reda på om du är perfektionist. Eller läs Elizabeth Gummessons bok, Bli fri från perfektionism - på en timme, om att göra upp med sin perfektionist.


Inger




6 kommentarer:

  1. oj skrev jag vem det var ifrån? =)
    /Johanna

    SvaraRadera
  2. Grattis till den fina artikeln! You really Rock!

    SvaraRadera
  3. Åh vilken fin artikel! Bra jobbat härliga Inger! Kram

    SvaraRadera
  4. Tack mina goa vänner! Jag är jätteglad, inte ofta jag är med i press :)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Bra jobbat Inger - både med att få press och att slippa pressen (från perfektionismen). Insprierande, som alltid!! :-)

    SvaraRadera